Heb je vergunningen nodig voor je event?

20 juli 2015
evenement vergunningen

Een event organiseren, daar komt heel wat bij kijken.

Het staat bovendien niet iedereen vrij om in het wilde weg events uit de grond te stampen. Meer nog: afhankelijk van de aard en de grootte van je event moet je één of soms meerdere vergunningen aanvragen en in orde brengen om je event van de grond te krijgen. De vergunningen variëren sterk per regio, maar wij zetten alvast de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje.

Vergunningen met betrekking tot het terrein

Als je een event organiseert op een publieke plaats, heb je doorgaans een vergunning nodig van de gemeente. Dat is niet onlogisch. De gemeente moet er zeker van dat je de veiligheid van de aanwezigen kunt garanderen. De vergunning schrijft voor welke maatregelen je moet treffen om in orde te zijn met de veiligheidsvoorschriften. Verder moet je, in overleg met de politie, de brandweer en de gemeente, een mobiliteitsplan opstellen. Ook de toeghankelijkheid voor mindervaliden moet worden gewaarborgd.

(Geluids)overlast en sluitingsuur

Zal er muziek gespeeld of gedraaid worden op je evenement? Dan heb je daar een vergunning voor nodig. Die regelt het maximaal aantal decibels dat je mag produceren. Ben je van plan om na 22u nog muziek te spelen? Dan kan het zijn dat de buurtbewoners daar last van ondervinden. Je hebt een vergunning nodig om van dit uur te mogen afwijken. Voor (achtergrond)muziek moet je trouwens auteursrechten betalen via Sabam.

Achteraf moet op en rond het terrein ook zwerfvuil worden opgekuist. Het mag namelijk geen overlast voor de buurt veroorzaken.

Tenten, podia, stellingen en tribunes

Als je van plan bent om tenten op te zetten of een podium te bouwen, moet je daarvoor langs de gemeente gaan. Zij inspecteren de locatie en de constructie om de veiligheid van de aanwezigen te vrijwaren.

Drank en voeding

Het is niet zonder meer toegestaan om drank te serveren en eten op te dienen. Voor sterke dranken heb je zelfs twee vergunningen nodig: een tapvergunning en een vergunning om sterke drank te mogen schenken. Het is natuurlijk altijd mogelijk dat de locatie al over deze vergunningen beschikt. Cateraars moeten dan weer over de nodige erkenningen en vergunningen beschikken.