Met de opendeur in huis: tips voor een geslaagde opendeurdag

9 juli 2015
opendeurdag organiseren

Opendeurdagen hebben misschien een stoffig imago, dat betekent nog niet dat ze niet doeltreffend kunnen zijn. Integendeel! Een opendeurdag waar iets te beleven valt en die bovendien goed georganiseerd is, kan wonderen doen voor je bedrijf en je business een boost geven. Let wel: je opendeurdag moet tot in de puntjes geregeld zijn. En ook je uitnodiging mag best creatief zijn. Dankzij onze tips wordt je opendeurdag gegarandeerd een daverend succes!

Zoek een goede invalshoek

Opendeurdagen werken het best als ze een duidelijk bestaansreden hebben. Wat die reen zou kunnen zijn? Denk bijvoorbeeld aan de verjaardag van je bedrijf, de lancering van een nieuw product of de uitbreiding van de productiehal of het magazijn. Als je een concreet concept hebt, kun je daar communicatiegewijs leuke dingen mee gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan een toepasselijke brochure met een begeleidend plan en een programma. Dat spreekt bezoekers meer aan dan de opendeurdag-om-een-opendeurdag-strategie.

Verwen je gasten

Heb je een concept bedacht? Dan komt het erop aan om een interessant programma samen te stellen voor je gasten. Gepast entertainment, een hapje en een drankje … Zorg in ieder geval dat je duidelijke en eenvoudige informatie en aanwijzigingen geeft. Dat kun je bijvoorbeeld doen door filmpjes af te spelen op plasmaschermen.

Is je opendeurdag bedoeld voor het hele gezin? Voorzie dan zeker kinderanimatie! Als de kinderen zich vermaken, hebben de ouders de tijd om rustig het bedrijf te leren kennen. Let ook dat je opendeur buggy-vriendelijk is en dat kinderen zich niet op gevaarlijke plekken kunnen begeven.

Zorg verder voor een leuke en informele sfeer en voorzie een kleine attentie of een grappig gadget bij het buitengaan. Dat doet het altijd goed!

Voorzie parkeergelegenheid

Niets zo frustrerend als tevergeefs zoeken naar een parkeerplaats. Als je een opendeurdag organiseert, doe je er goed aan om genoeg parking te voorzien en te zorgen voor duidelijke signalisatie. Ook een mobiliteitsplan is op zijn plaats. Je kunt trouwens ook je werknemers optrommelen om je opendeurdag mee in goede banen te leiden. Zorg er natuurlijk wel voor dat ze goed herkenbaar zijn als werknemers.

Nog meer tips voor je opendeurdag

  • Huur je materiaal op tijd. Tafels, stoelen, infoborden en standen kom je liever niet tekort.
  • Huur een WC-container.
  • Verwacht je veel bezoekers? Dan mogen hostesses, parkingboys en veiligheidsmensen niet ontbreken.
  • Nodig zeker omwonenden en de pers uit.
  • Verstuur ook uitnodigingen naar klanten en potentiële werknemers. Voor deze laatste categorie kun je een jobstand voorzien.
  • Zorg voor veilige oversteekplaatsen.
  • Baken het parcours af met veiligheidslint.
  • Sluit gevaarlijke zones af.
  • Voorzie een EHBO-post.